Minden, amit a JAVA-ról tudni kell - 2.rész

Ha szeretnéd tudni, milyen típusú cégeknél helyezkedhetsz el, konkrétan milyen bérért, itt megtalálod a legfontososabb információkat.
A JAVA világa számos lehetőséget biztosít számodra Szegeden is. A CITEC nem csupán kiképez Téged, hanem a moduláris rendszernek köszönhetően olyan hasznos ismeretekre is szert tehetsz, amelyeket máshogy nem lehet elsajátítani. Ha kíváncsi vagy a részletekre, olvass tovább!

WANTED! A piacon sok-sok JAVA-s kerestetik!

Jelenleg is sok JAVA fejlesztőt keresnek Szegeden is és szerte a világban. Hogy kik ezek a cégek?
Íme a három legfontosabb szegmens:

  • Régiónkban jelen vannak már nagy ún. Shared Service Centerek (SSC-k), amelyek egy-egy site-on több száz informatikai szakembert foglalkoztatnak. Világcégek, melyeknek Szegeden is van irodájuk. Növekedésük a régióban nagyon sok IT szakember számára fog további munkát kínálni. Vagyis mindenképpen megéri informatikát tanulni! A JAVA az egyik legismertebb, általánosan elfogadott és elterjedt programozási nyelv, amelyet szinte minden cég használ eszközeinek fejlesztésében.
  • Szegeden körülnézve, sétálva a Belvárosban számtalan kicsi cégtáblát fogsz észrevenni a házak bejáratánál, amelyek mögött egy-egy kicsi, 5-20 fős informatikai cég működik. Legtöbbjük az utóbbi 2-4 évben jelent meg Szegeden. A várható tendencia az, hogy ezek a cégek is növekedni fognak és egyre több informatikai szakembert, köztük JAVA fejlesztőt keresnek, alkalmaznak.
  • A munkaerőpiac harmadik nagy munkáltató területe az ún. távmunka piac. Ebben az esetben rengeteg cég a világban olyan kollégákat keres, akik távolról - akár Szegedről is - végezhetik munkájukat. A személyes, helyszíni jelenlétet csak minimális szinten várják el ezen alkalmazottaktól, a munkát túlnyomó részt otthonról, vagy akár egy szegedi irodából, sőt – ami egyre inkább divat – egy kávézóból is végezheted.

Fizetések

A CheckPoint-IT saját felmérései alapján megpróbál egy reális képet adni a lehetséges JAVA programozó bérszintekről, amelyet majd szakemberként tudsz keresni. A JAVA-val- éppen az elterjedtsége miatt is - gyors karriert lehet felépíteni, amely a szakmai előremenetellel párhuzamosan a fizetés jelentős emelkedésében is észrevehető.

Bruttó Java-s fizetések / hó

Bruttó Java-s fizetések / hó

KezdőHaladóSenior
Szeged350-400 e Ft550e Ft850e Ft
Magyarország400-450e Ft600e Ft950e Ft
Európa3.000-3.500 EUR-tól3.500-5.500 EUR5.500-6.500 EUR -ig
Forrás: glassdoor.com, daxx.com, CheckPoint-IT kutatás, 2018

A JAVA népszerűsége a világban

Kitekintve a világba, akár csak az interneten fellelhető információkat böngészve érdemes megnézni, mennyire elterjedt a JAVA programozó szakma.
A JAVA nyelv jelenleg a 3. legkeresettebb IT tudás az Angel list-en (angel.co), amely a világ egyik legnagyobb állásportálja. Számos IT technológiai óriás, mint a Google vagy az Amazon, alkalmazásaik back-end-jét többnyire JAVA-ban fejlesztik. A JAVA programok jó futás teljesítmény mutatói miatt számos Start-up vállalkozás is ezt választja fejlesztési nyelvként. 

Az alábbi táblázat a különféle programozási nyelvek népszerűségét mutatja:

Java toplista

Előfordulás a kereső motorokban alkalmazott kereső szavak előfordulása alapján. Forrás: TIOBE.com


Miben segítenek a CheckPoint-IT képzése?

Összességében tehát elmondható, a JAVA egy igen jó lehetőség arra, hogy olyan tudást szerezz, amely távlatosan szinte biztosan magas színvonalú megélhetést biztosít számodra. Ráadásul a JAVA-n keresztül számos más ismeretre is szert tehetsz. A CheckPoint-IT JAVA képzése több modulból épül fel. A modulokon keresztül nemcsak a JAVA nyelvet fogod megtanulni, hanem azt is, hogyan kell egy fejlesztői csapatban dolgozni, milyen más szerepkörök vannak, amellyel egy JAVA fejlesztő együtt dolgozik. A képzés során egy kis betekintést szerezhetsz a távmunka eszközeibe, annak világába is.