Hard és soft skillek jelentősége a munkaerőpiacon 

Egy-egy nyitott pozíció megpályázásakor rendelkeznünk kell számos – elsősorban az adott munkáltató által elvárt – tulajdonsággal, képességgel, készséggel, különböző ismeretekkel. Munkaadói oldalról nézve ezeket két fő csoportba oszthatjuk: hard és soft skillek. A CV megírásánál fontos tisztában lennünk azzal is, hogy melyik képességünk melyik tudás-csoportba tartozik. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani legújabb blog bejegyzésünkkel.

Egy tipikus önéletrajz (CV) az esetek nagy részében hard skill központú (iskolai végzettség, egyéb szakmai végzettségek/ismeretek, nyelvtudás, munkatapasztalat, szakmai gyakorlat). A hard skillek tehát nagyjából azok, amikről papírunk van, amelyek konkrét tudást, ismeretet takarnak.

A soft elemek már nem a CV-hez kapcsolódónak, sokkal inkább olyan személyes tulajdonságok összessége, amiket a munkáltató akár már az első személyes találkozó alkalmával szeretne megismerni a pályázóval kapcsolatban. Ide tartozik a személyiség, a viselkedés, intelligencia szint és értelmi intelligencia, a kommunikációs- és a problémamegoldó képesség, érdeklődési kör, motiváció és még az is, hogy mennyire csapatjátékos valaki (ezek úgynevezett személyes képességek). Érdekességként említhető meg, hogy a terhelhetőség és a stressztűrő képesség, határozottság, és az önálló munkavégzés képessége elsősorban a vezető beosztásra pályázóktól elvárt tulajdonság, míg a tanulási hajlandóság leginkább az IT szektorban jelenik meg elvárásként.

Ahhoz, hogy ezen képességeinket megfelelően tudjuk a leendő munkáltató felé közvetíteni, valódi önismeretre van szükség.

Mire számíthatsz egy állásinterjún?

Egy állásinterjú lehet személyes vagy telefonos (telefonon vagy skype-on keresztüli). A személyes interjú mindig több lehetőséget ad a munkáltató kezébe a képességek, készségek felmérésére. Amennyiben egy interjú csoportos interjúval kezdődik, akkor a munkaadó elsősorban a soft skilleket szeretné felmérni, hiszen a hard skillekről már a benyújtott pályázat, CV alapján előzetesen is tud tájékozódni. Fontos – és itt válik igazán fontossá a kellő önismeret –, hogy semmiképp se állítsunk magunkról olyat, és ne viselkedjünk úgy, amilyenek nem vagyunk. A jó hír az, hogy a soft skillek jól fejleszthetők, akár könyvek, akár képzések segítségével.